Oznanila župnij Kresnice in Hotič

 

 

VESELI DECEMBER V NAŠI ŽUPNIJI

 

 

BLAGOSLOV ADVENTNIH VENČKOV

 

V nedeljo, 2. decembra, bomo z adventom vstopili v novo cerkveno leto. Štirje adventni tedni so čas priprave in veselega pričakovanja Odrešenikovega rojstva. V ta namen bomo spletli adventne venčke, ki nas bodo povezovali med seboj k zaupni molitvi, da Bog prihaja, da je že čisto blizu, da je blizu Božja pomoč in rešitev. Blagoslov adventnih venčkov bo na prvo adventno nedeljo pri vseh svetih mašah. Prinesite jih s seboj, da boste z njimi ponesli blagoslov v svoje hiše in družine.

 

PRAZNIK BREZMADEŽNEGA SPOČETJA DEVICE MARIJE

 

Slovesni praznik bomo obhajali v soboto, 8. decembra. Vabljeni k devetdnevnici v čast Brezmadežni, ki jo bomo začeli s sveto mašo v četrtek, 29. novembra. Naj vam Marija, vsa čista, vsa lepa in vsa brezmadežna izprosi Božjega varstva, zdravja, pomoči in Božjega blagoslova! In seveda - božičnega miru!

 

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA

 

V času božične devetdnevnice veroučenci nimajo verouka, zato naj zagotovo pridejo vsak večer k sveti maši ob 18. uri. Z molitvijo, prepevanjem pesmi, poslušanjem zgodb in sodelovanjem pri bogoslužju se bodo najlepše pripravili na božično praznovanje. Seveda lepo povabljeni tudi drugi verniki! Več ko bomo vložili v pripravo praznikov, lepše praznike bomo imeli!

 

BOŽIČNO PRAZNOVANJE

 

Božično praznovanje bomo začeli na sveti večer, 24. decembra, z večerno sveto mašo ob 18. uri, pri kateri se bomo zbrali vsi verniki župnijskega občestva. To je maša svetega večera, s katero vstopamo v skrivnost najlepše noči, v kateri nam je rojen Gospod. Po končanem bogoslužju bomo s praznovanjem nadaljevali doma. Najprej bomo blagoslovili naše domove, zato si pravočasno priskrbite blagoslovljeno vodo, oglje in kadilo. Naj molitev prikliče nad naše domove Božje varstvo in pomoč! Sledi praznična večerja ter druženje ob jaslicah in božičnem dreveščku. Vrhunec praznovanja je polnočna sveta maša. Vsi verniki, tudi otroci, se zberemo v cerkvi, da bomo priče najsvetejšemu trenutku naše vere – rojstvu Božjega otroka! Nihče ne sme zamuditi tega odrešenjskega dogodka! Za vse, ki se imenujemo kristjani, je nedopustno, da ne bi prišli k polnočnici! Noben izgovor, od slabega vremena do utrujenosti, ne opraviči izostanka! Če pride Bog med nas, ne bodimo brezbrižni do njegovega prihoda, ampak ga pričakajmo z veseljem, pesmijo in hvalospevi! Pridite k polnočnici, zares prisrčno vabljeni, da bomo skupaj za najlepši praznik! Da bomo skupaj deležni Božjega miru in blagoslova!

 

 

Prisrčno vabljeni
na predavanje

BOŽIČNE ŠEGE IN NAVADE

Predavatelj: prof. dr. Janez Bogataj, etnolog.

Predavanje bo v četrtek, 20. decembra, ob 19. uri.

 

ŠE NEKAJ DRUGIH OZNANIL ...

 

- SREČANJE BIBLIČNEGA KROŽKA bo v ponedeljek, 3. decembra, po večerni sveti maši.

- MIKLAVŽEVO SREČANJE ZA UPOKOJENCE OB SKUPNEM ZAJTRKU bo v četrtek, 6. decembra, po jutranji sveti maši.

- SREČANJE BRALSKEGA KROŽKA bo v ponedeljek, 10. decembra, po večerni sveti maši. Na našem srečanju se bomo pogovarjali ob knjigah: Mihail Afanasjevič Bulgakov, Mojster in Margareta; Feri Lainšček, Ločil bom peno od valov.

- SREČANJE ZA KLJUČARJE bo v sredo, 12. decembra, ob 17. uri.

- SPOVEDOVANJE pred božičnimi prazniki bo v četrtek, 20. decembra, ter v petek, 21. decembra, od 16. do 18. ure. V Hotiču bo spovedovanje v soboto, 22. decembra, ob 16. uri.

- BLAGOSLOV KONJ na praznik sv. Štefana bo v Kresnicah po sveti maši ob 10.30 uri ter ob 14. uri v Jesenjah.

- KOLEDNIKI bodo blagoslavljali domove v soboto, 5. januarja, pred praznikom svetih treh kraljev. Darovi bodo namenjeni za misijone. Hvala vsem, ki podpirate naše misijonarje pri njihovem plemenitem delu in poslanstvu!

- ZAČETEK VEROUKA po božičnih praznikih bo v ponedeljek, 7. januarja.

- ČIŠČENJE CERKVE V DECEMBRU: cerkev v Kresniških Poljanah: verniki iz Zgornje Jevnice; cerkev v Hotiču: verniki iz Kurje vasi.

Kratek sestanek glede čiščenja in krašenja cerkve v Kresniških Poljanah bo v nedeljo, 9. decembra, po sveti maši ob 10.30 uri v Kresniških Poljanah. Vsi, ki ste pripravljeni posvetiti nekaj svojega časa za urejenost in lepoto podružnične cerkve, lepo vabljeni!

 

 

NE POZABITE

 

- Ne pozabite se vsak večer zbrati k molitvi in pogovoru ob adventnem venčku.

- Ne pozabite na prihod svetega Miklavža! V soboto in nedeljo, 1. in 2. decembra!

- Ne pozabite na god sv. Barbare (4. december) ali na god sv. Lucije (13. december) odrezati slivovih, višnjevih ali češnjevih vejic ter jih postaviti v posodo, napolnjeno z vodo. Na ta dan lahko daste kaliti v plitvo posodo tudi pšenično zrnje, da ozeleni za božič.

- Ne pozabite na božično devetdnevnico! Vsak večer v naši kapeli ob 18. uri!

- Ne pozabite na tri svete večere (na predvečer božiča, Novega leta in Svetih treh kraljev) blagosloviti svojega doma.

- Ne pozabite, da je srce božičnega praznovanja polnočnica v domači cerkvi med domačimi ljudmi. Pridite, ne zamudite Jezusovega rojstva! Škoda bi bilo.

 

- ČIŠČENJE CERKVE V JANUARJU: cerkev v Kresniških Poljanah: verniki iz Golišč; cerkev v Hotiču: verniki iz Zgornjega Hotiča (spodnja vas).

- DAROVANJE OKROG OLTARJA za orgle bo v nedeljo, 2. decembra, in v nedeljo, 6. januarja. Za ostale potrebe Cerkve v Kresnicah in Hotiču bo darovanje okrog oltarja pri božični polnočni sveti maši. Vsem dobrotnikom iskrena hvala!