Oznanila župnij Kresnice in Hotič

 

 

POVABILO NA DOBRODELNI KONCERT ZA ORGLE

v nedeljo, 24. marca, ob 18. uri

v Športni dvorani Kresnice

 

Nastopajoči: Mladinski zbor Mozaik

Skupina Kr’Etno

Tamburaška skupina Melos

Ženski vokalni kvartet MusicaLista

 

Prireditev bo povezovala dramska igralka Anja Novak.

 

PRISRČNO VABLJENI

in

ISKRENA HVALA

za darove, ki jih boste ob tej priložnosti namenili za obnovo in rekonstrukcijo orgel v župnijski cerkvi v Kresnicah.

 

 

 

POVABILO NA PREDAVANJE

 

DEMENCA – BOLEZEN, KI KRADE SPOMINE

predavateljica: Vida Lukač, dipl. medicinska sestra

ponedeljek, 4. marec, ob 18.30 v Kresnicah

 

Demenca je bolezen sodobnega časa, ki jo zaradi velike razširjenosti imenujemo tudi epidemija 21. stoletja. Na svetu živi več kot 46 milijonov bolnikov z demenco, v Evropi 9 milijonov, v Sloveniji pa več kot 32.000 bolnikov, za katere skrbi vsaj trikrat toliko ljudi. Kako prepoznamo demenco, kako se pred njo obvarovati in kako skrbeti za bolnike – o tem bo tekla beseda na tokratnem tematskem večeru. Zelo lepo povabljeni!

 

 

 

 

 

ŠE NEKAJ DRUGIH OZNANIL ...

 

KRESNICE

 

ZAJTRK ZA UPOKOJENCE bo na pustni torek, 5. marca, po jutranji sveti maši. Na tokratnem srečanju nam bo g. Darko Rovšek predstavil svoje potovanje po Jordaniji. Prisrčno vabljeni na pustne krofe in veselo druženje ob skupni mizi!

 

PEPELNICA – začetek postnega časa. Sreda, 6. marec. Vabljeni k praznični sveti maši in obredu pepeljenja!

POSTNA POSTAVA

Postni čas, ki se začne s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta.

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta.

Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.

 

POBOŽNOST KRIŽEVEGA POTA bo v postnem času vsako sredo po večerni sveti maši in vsako nedeljo pol ure pred mašo. Ob petkih bo pobožnost križevega pota v Kresniških Poljanah ob 17. uri.

SREČANJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA bo v ponedeljek, 11. marca, po večerni sveti maši.

SREČANJE KARITATIVNEGA KROŽKA bo v ponedeljek, 18. marca, po večerni sveti maši.

PRAZNIK SV. JOŽEFA. Torek, 19. marec. Pri vseh svetih mašah bo blagoslov očetov!

SREČANJE ZA STARŠE PRVOOBHAJANCEV bo v sredo, 20. marca, po večerni sveti maši.

PRAZNIK GOSPODOVEGA OZNANJENJA. Ponedeljek, 25. marec. Pri vseh svetih mašah bo blagoslov mater! Otroci bodo svojim mamicam voščili ob materinskem prazniku v nedeljo, 24. marca, pri sveti maši ob 10.30 uri.

SREČANJE BIBLIČNEGA KROŽKA bo v ponedeljek, 1. aprila, po večerni sveti maši.

SREČANJE ZA MINISTRANTE bo v sredo, 3. aprila, ob 18.uri. Zagotovo pridite, da se bomo dobro pripravili za velikonočno obredje! Vabljeni tudi novi ministranti!

SREČANJE BRALSKEGA KROŽKA bo v ponedeljek, 8. aprila. Do takrat preberite: Ivan Cankar: Na klancu; Donna Tartt, Lišček.

PREDSTAVITEV BIRMANCEV ŽUPNIJSKEMU OBČESTVU bo v nedeljo, 17. marca, ob 10.30 uri. Lepo povabljeni, da podpremo birmance z molitvijo!

DUHOVNE VAJE ZA BIRMANCE bodo potekale od petka, 29. marca, popoldne do nedelje, 31. marca, do kosila v hiši duhovnih vaj Eden v Kanjem Dolu 7, Črni Vrh nad Idrijo. Duhovne vaje bo vodila s. Rebeka Kenda.

Priprava na duhovne vaje in informativno srečanje birmancev in njihovih staršev z voditeljico duhovnih vaj bo v torek, 12. marca. Najprej ob 18. uri sveta maša, pri kateri bomo molili za birmance, nato še predavanje in sestanek s s. Rebeko. Zagotovo pridite vsi birmanci in njihovi starši! V postnem času imajo birmanci ob sobotah od 10. do 12. ure priprave na zakrament sv. birme.

 

CELODNEVNO ČAŠČENJE SVETEGA REŠNJEGA TELESA bo v soboto, 6. aprila. V Najsvetejšem zakramentu ljubezni nas pričakuje Jezus, ki nas nagovarja: »Pridite k meni vsi, ki se trudite in ste obteženi in jaz vas bom poživil.« In na drugem mestu: »Prosite in se vam bo dalo; iščite in boste našli; trkajte in se vam bo odprlo. Kajti vsak, kdor prosi, prejme; kdor išče, najde; kdor trka, se mu odpre.« Jezus nas torej vabi, da nas umiri in pomiri, potolaži in poživi. Da nam priskoči na pomoč v času stiske! V najrazličnejših preizkušnjah obupujemo in omagujemo, brez Božje pomoči se nam vse ruši in podira. Včasih je križ življenja pretežak, da bi zmogli sami. Zato povabljeni v zavetje miru; naj vas Božja navzočnost ozdravi, potolaži in dvigne v življenje!

 

Razpored čaščenja:

9.00: sveta maša in litanije

10.00: Kresniške Poljane, Jevnica, Zg. Jevnica, Karitativni krožek

11.00: Kresniški Vrh, Golišče, Župnijski pastoralni svet

13.00: Kresnice, Ribče, molitvena skupina

14.00: veroučenci, birmanci, mladostniki

14.45: litanije Srca Jezusovega

15.00: sveta maša

 

V času čaščenja bo priložnost za sveto spoved pred velikonočnimi prazniki.

 

CVETNA NEDELJA. 14. april.

Na cvetno nedeljo, ko se spominjamo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem, vstopamo v veliki teden Gospodovega trpljenja in vstajenja. Lepo povabljeni k sveti maši, ki jo bomo začeli z blagoslovom butaric, oljk, cvetja in zelenja, med mašo pa bomo prisluhnili pasijonu. Naj nas pretresljiva zgodba Jezusovega trpljenja duhovno prebudi, da bomo globoko doživljali praznično obredje velikonočnega tridnevja.

Tudi letos boste lahko na tiho nedeljo v cerkvi dobili oljčne vejice, ki vam jih vsako leto velikodušno pripravijo kmetje iz slovenske Istre. Hvaležni vam bodo za vsak prispevek in dar, ki gre za obnovo istrskih cerkva.

 

ČIŠČENJE CERKVE V KRESNIŠKIH POLJANAH:

marec: 3. skupina; april: 4. skupina. Vsem, ki skrbite za lepoto cerkve, iskrena hvala za vašo dobrodelnost!

 

DAROVANJE OKROG OLTARJA za orgle bo na tiho nedeljo, 7. aprila. Vsem dobrotnikom iskrena hvala!

 

 

HOTIČ

 

POBOŽNOST KRIŽEVEGA POTA bo vsako nedeljo pred sveto mašo.

PREDSTAVITEV BIRMANCEV. Nedelja, 17. marec, ob 9. uri.

SREČANJE ZA STARŠE PRVOOBHAJANCEV bo v sredo, 20. marca, ob 17. uri.

MATERINSKI PRAZNIK. Otroci voščijo v nedeljo, 24. marca, ob 9. uri.

SREČANJE ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA bo v sredo, 27. marca, ob 20. uri.

SPOVEDOVANJE PRED VELIKONOČNIMI PRAZNIKI bo v soboto, 13. aprila, ob 16.00 uri.

ČIŠČENJE CERKVE. Marec: Konj; April: Jesenje.

DAROVANJE OKROG OLTARJA za obnovo cerkve in župnišča bo na tiho nedeljo, 7. aprila. Lepa hvala vsem dobrotnikom!

 

-----------------------

 

ODDAMO STANOVANJE V ŽUPNIŠČU V HOTIČU

 

V Zgornjem Hotiču dolgoročno oddamo večje stanovanje v župnišču. Stanovanje se bo obsežno obnovilo v letu 2019, lahko tudi po željah najemnika.

Stanovanje obsega klet cca 50 m2, pritličje (soba 22 m2 in hodnik), v prvem nadstropju pa 3 sobe po cca 23 m2 (možnost pregraditve), hodnik cca 20 m2 in kopalnica s straniščem 11 m2. Lahko se najame samo ena etaža. Možno je najeti tudi pomožni objekt za potrebe garaže oziroma priročne delavnice in zemljišče ob hiši za potrebe večjega vrta.

Dodatne informacije: Janez Žgajnar (031/479-938)