Blagoslov križa v Zapodju

V soboto, 15. 9. 2018, ob 15.00 uri smo se skupaj z gospodom župnikom dr. Božidar Ogrincem zbrali ob blagoslovitvi svetega znamenja - križa v vasi Zapodje. 
Ker se je stari križ porušil, so šoferji kamionov, ki vozijo po cesti skozi vas kamenje za Industrijo apna Kresnice, dali pobudo in na novo postavili križ. Novi križ stoji na istem mestu kot prejšnji, čigar zgodovina sega v dobo prve svetovne vojne. Kakšen je bil njegov takratni namen, ni znano, vendar se najstarejši vaščani spominjajo, da je na tem mestu od nekdaj stal »roglčev« križ. Novo postavljeni in blagoslovljeni križ je danes posvečen za srečo na cesti voznikov in pohodnikov, ki prihajajo peš in so namenjeni na okoliške hribe in bližnjega geometričnega središča Slovenije-GEOSS v Slivni.

Vas Zapodje leži na levem bregu reke Save nasproti Kresnic na nadmorski višini 500 m. Z vrha kamnoloma se nam razprostira čudovit pogled na Kresnice in okoliške hribe ter reko Savo. Danes vas šteje približno 15 prebivalcev, mnogi še živeči nekdanji vaščani in njihovi potomci pa se predvsem ob vikendih in sezonskih delih vračajo v Zapodje. Zaradi zemeljskega plazu je bila vas leta 1974 v celoti izseljena.


Tako smo šoferje, pri njihovem dobrem delu, z veseljem podprli zdajšnji in nekdanji prebivalci. Stopili smo skupaj in vsak po svojih zmožnostih prispevali, da je bila naša miza obogatena s slanimi in sladkimi prigrizki ter pijačo. 

Hvala vsem, ki ste se trudili in postavili križ, gospodu župniku za njegovo prisotnost in blagoslov, vsem, ki ste kakor koli prispevali k temu dnevu in vsem, ki ste ta dan preživeli z nami! 

vaščani Zapodja